PRIDE IS A RIOT, NOT A CAPITALIST FIESTA

SABBAT

Κάθε Ιούνης οπό εκείνον του 1969 μέχρι σήμερα, έχει αποκτήσει τον δικό του χαρακτήρα στην συλλογική μνήμη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος αυτόν της ορατότητας, της περηφάνιας και της διεκδίκησης. Η εξέγερση τότε των τρανς γυναικών, drag queens, λατίνων και μούρων θηλυκοτήτων ενάντια στις δυνάμεις καταστολής που επιτέθηκαν στο bar Stonewall της γειτονιάς του Greenwich Village στο Manhattan έρχεται 52 χρόνια μετά να επανανοηματοδοτήσει τον αγώνα για συνολική απελευθέρωση και ανατροπή της υπάρχουσας (ετερο)κανονικότητας. Η συμβολή του Stonewall που το καθιστά σημείο αναφοράς για τους αγώνες του σήμερα είναι ότι κατάφερε να ριζοσπαστικοποιήσει ετερόκλητα κομμάτια του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος σε μια συνολικότερη αντικαπιταλιστική, αντιπατριαρχική κατεύθυνση συνενώνοντας τα με το γυναικείο κίνημα, το κίνημα των μαύρων για τα κοινωνικά δικαιώματα, το εργατικό κίνημα όπως στην απεργία των ανθρακωρύχων ενάντια στην κυβέρνηση της Θάτσερ το 1984 και το αντιπολεμικό κίνημα των ’60s ενάντια στο πόλεμο του Βιετνάμ κ.α.

Στο σήμερα, το μαζικό κίνημα Black Lives Matter ενάντιο στην αυταρχικοποίηση και την καταστολή στις ΗΠΑ με αψορμή την δολοφονία του George Floyd συναντά την ελληνική πραγματικότητα, αυτή των γυναικοκτονιών και της έμφυλης καταπίεσης. Με νωπή ακόμα την ακόμα τη θετική έκβαση της δίκης της Ελένης Τοπαλούδη και αναμένοντας την ετυμηγορία για την δολοφονία της Zackie Oh, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα βγαίνει στο δρόμο διεκδικώντας δικαιοσύνη και ορατότητα στο δημόσιο χώρο, ενάντια στην ετεροπατριαρχία και κάθε συστημική καταπίεση, πέρα από λογικές συνδιαχείρισης με τοπικούς φορείς, ΜΚΟ και κυβερνήσεις. Έτσι θεωρούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο του Athens Pride δεν γίνεται να ανατρέψει συστήματα και σχέσεις καταπίεσης και εκμετάλλευσης όταν εξαρτάται δομικά από φορείς που παράγουν και αναπαράγουν συστήματα καταπιέσεων, για τα οποία υποτίθεται πως μιλάει. Την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται την διαφορετικότητα στο Διεθνές Συνέδριο γιο το «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον», η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταψηφίσει την απαγόρευση των διακρίσεων από το Νοέμβρη. Ο κύριος διοργανωτής δήμος Αθηναίων μαζί με την Περιφέρεια Αττικής κλείνουν πρόσφυγ@ και μεταναστ@ ή πρόσφυγες/ισσες/@ στα «κέντρα φιλοξενίας». Είναι εξίσου εξωφρενικό να συμμετέχουν πρεσβείες κρατών όπως των ΗΠΑ ή του Ισραήλ ή εταιρείες όπως παλαιότερα η Eldorado Gold που σχετίζεται με το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές.

Ενάντια στην λογική του pinkwashing, δηλαδή του «ξεπλύματος» και του στείρου δικαιωματισμού από πλευράς εταιρειών και κυβερνητικών μηχανισμών και παρά την μετάθεση του θεσμικού Pride για το Σεπτέμβριο, queer ατομικότητες και συλλογικότητες διοργανώνουν από κοινού και από τα κάτω το Queer Liberation March το Σάββατο 27/6 στις 11.00 στα Εξάρχεια. Κοινή θεματική του καλέσματος αποτελεί η επίθεση της ετεροπατριαρχίας στα σώματα των θηλυκοτήτων, γι’ αυτό και διοργανώνεται μια πορεία στις -πολλές φορές επικίνδυνες για τα queer άτομα- περιοχές του κέντρου με queer, τρασνσφεμινστικά χαρακτηριστικά και διαθεματικό πρόσημο. Ως Sabbat – burn the rich not the witch παλεύουμε ενάντια σε όλες τις καταπιέσεις αναγνωρίζοντας ότι ζούμε σε ένα καπιταλιστικό και ετεροπατριαρχικό σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Λ0ΑΤΚΙΑ+. γυναίκες, θηλυκότητες, εργάτ@, άνεργ@, μεταναστ@ είμαστε σε διαρκή μάχη ενάντια σε καπιταλισμό και πατριαρχία. Ετσι τα σώματα (δια)δηλώνουν στην Αθήνα με σύνθημα:

no BODY is free until everyBODY is free

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s